İlişkileri hareketlendirmenin ötesinde kıskançlığın problem sayılabilecek yönünü inceleyelim. Bu noktada kıskançlık, düşük benlik saygısıyla ilişkilendirilebilir. Düşük benlik saygısına sahip bireyler eşlerinin davranışlarını terk edilme açısından yorumlamaya daha meyillidirler. İlişkilerine adeta yapışırlar, düşük benlik saygıları bağımlılığı besler. Dolayısıyla da kıskançlık eşikleri daha düşüktür. Bazıları kıskançlığı içlerinde daha şiddetli yaşarken, bazıları da fiziksel şiddet uygulayacak boyuta vardırabilir. Temel kıskançlık tiplerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Reaktif/ provakatif kıskançlık: Partnerin diğerleriyle olan ilişkisine verilen negatif duygusal tepkidir.
  • Bilişsel Nörotik Kıskançlık: Daha içsel süreçlerce yönetilen kaygılı kıskançlık formudur. Bireyler, eşlerinin başkasıyla bir araya geldiğine dair bir imajı, bilişsel olarak genellerler ve bu çoğunlukla daha obsesif bir anksiyeteye, üzüntüye ve şüpheciliğe yol açar. Neredeyse aldatılmaya dair kehanetlerinin gerçekleşmesini isterler.
  • Önleyici Kıskançlık: İhaneti önlemeye yöneliktir. Birey partnerin üçüncü bir kişiye en ufak bir ilgisine tahammül edemez ve aşırı tepki verir. Eşinin üçüncü bir kişiyle iletişime geçmemesi için kayda değer bir çaba harcarlar. Sıklıkla partnerlerinin özel eşyalarını (cep telefonu mesajları, çanta vs.) kontrol ederler. Bu tür çiftler genellikle diğer çiftlerle görüşürler. Bekar olan arkadaşlar, apartmanda yalnız yaşayan bekarlar tehlike potansiyeline sahiptir.